Afgelopen week gingen we de welverdiende diploma ophalen van puber. Ze heeft het in de laatste sprint recht getrokken en mag naar een andere school aan een nieuwe start beginnen. Zo opgelucht en blij.

Een diploma-uitreiking op zich is duidelijk, maar hoe dat precies ging weten we geen van allen meer. Zowel alle setjes ouders als opa’s en oma’s zijn het kwijt. Zo belangrijk dus. Maar dat het zo’n lange avond zou zijn hadden we al gapend en horlogekijkend niet verwacht. Voor de verandering gingen ze eens het alfabet omkeren zodat puber tweede was van de grote groep geslaagden. In dit geval zit je vervolgens naar allemaal volstrekt onbekende pubers en bijbehorende verhaaltjes te kijken en luisteren. Maar goed, dat valt te overzien. Daarbij gaf schoonvader aan dat de meesten bij ons in de dancing komen, zodat we het nog als werkbezoek voort kunnen zetten. Leuk!

Toch is er een reden dat ik in de pen kruip. De manier waarop de school de avond heeft willen invullen is iets waar ze volgend jaar langer over moeten vergaderen. Alle leraren werden betrokken bij de uitreiking. Plus! Alle leerlingen kregen een persoonlijk en typerend woordje. Plus! Maar dan. De opgesplitste leraren kregen een lijstje met een aantal leerlingen die ze het diploma mochten uitreiken en gingen daar de week voorafgaand aan de grote dag, verschillend mee om. Er waren leraren die de knutselhoek indoken en nog even langs de xenos fietsten om een fotolijstje te scoren, een ander ging nog even naar de Bruna om wat lectuur uit te delen aan de knapsten van dit jaar, of een standup comedy uitreiking. Superleuk allemaal. Maar het was in schril contrast met de docenten die niets hadden gedaan. Die hadden tussen de bedrijven door wat highlights opschreven van de leerling en gooiden die eruit. Het verschil was voelbaar en bijna ongemakkelijk. Ik en met mij meerdere ouders hebben dit als jammer ervaren.

Natuurlijk hoor je dat van de ouder waarvan de puber een kort maar ‘hevige’ samenvatting kreeg, maar toch. Bij ons is dat nog enigszins te begrijpen omdat puber halverwege het examenjaar op school kwam en niet veel leuke anekdotes heeft opgebouwd. Je had wel kunnen zeggen dat ze zich goed had hersteld voor iemand die voor de kiezen kreeg wat er het afgelopen jaar gebeurde, ala. Maar voor een aantal andere pubers had ik het iets leuker gevonden als alle leerlingen met dezelfde egards hun diploma in handen hadden gekregen.

Of je nu slim bent of minder goed, actief of lui, altijd lief of wat brutaal, je hebt er allemaal voor moeten werken en voor sommigen liggen er grote obstakels in de weg voor ze kunnen presteren, je verdient allemaal die pluim en dat beetje positieve aandacht op precies hetzelfde niveau. Geen verschil!

Ik weet dat er een aantal pubers meelezen. Van mij in elk geval een groot compliment en veel succes op je nieuwe school!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 1 =