post

“Opdat wij niet vergeten!”

Het is ergens in februari 2022, op facebook lezen we dat iemand een oorlogsgraf adopteert, de persoon die in dit graf ligt heeft zijn leven gegeven voor het Vaderland en heeft geen nabestaanden meer, wij vinden dit een nobele gedachte en willen dit ook doen.

Via de site van stichting adoptie oorlogsgraven melden we ons hier voor aan, een paar weken later krijgen we ons adoptiecertificaat.

We krijgen het graf van Henk Krol in Valthermond toegewezen, Henk is de zoon van Anne Barteld Krol en Rensiena Jantiena Ketelaar, geboren op 9 oktober 1922 in Odoorn en werkte als veenarbeider.

In de oorlog wordt hij gedeporteerd naar de Radeberg- fabriek van Sachsenwerk Licht und Kraft AG Niedersedlitz in Duitsland. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog deed deze dienst als strafkamp voor (veelal buitenlandse) dwangarbeiders en krijgsgevangenen voor de wapenindustrie en werd geëxploiteerd door de Gestapo.

We kunnen er niet achter komen wanneer hij daar heen gedeporteerd is, het enige wat we vinden is dat hij daar ziek is geworden en overleden is op 1 december 1943 in het ziekenhuis van Radeberg. Hij wordt begraven op de begraafplaats van Radeberg.

Na de oorlog probeert zijn familie hem te laten herbegraven in Nederland, dit heeft nogal wat voeten in de aarde. De aanvraag doen ze op 17 juni 1946 en op 5 juli 1949 wordt hij overgebracht naar Nederland. Op 16 augustus 1949 wordt hij herbegraven in Valthermond, als laatste wordt op 4 september 1956 een steen met omlijsting geplaatst.

Tussendoor probeert de familie om de toegezegde schadevergoeding en de vergoeding van de persoonlijke bezittingen te incasseren, maar daar kunnen we niks meer over terug vinden.

Aan ons nu de eervolle taak om op zijn geboorte- en sterfdag een bloemetje op zijn graf te plaatsen. Natuurlijk doen we dit ook op 4/5 mei.

Bronvermeldingen:

Oorlogsgravenstichting

Drents archief

Delpher

Alle Drenten

Nationaal Archief

Bedrijfsgeschiedenis ROBOTRON Radeberg

Open archieven

Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × een =