stairsNou, daar gaan we. Het onderwerp der onderwerpen. En wat een nuances zijn er binnen dit thema. We gaan beginnen!

Ik ben gewend om altijd eerst te reflecteren naar m’n eigen pubertijd en de vergelijkingen naar vandaag toe te trekken. Maar eerlijk is eerlijk, met de start van mijn seksuele leven kun je geen boek vullen. Hoe dan ook leent het onderwerp zich goed voor theorie die gehaald wordt buiten de comfortzone. Ook wel fijn voor puber. Even geen link trekken naar haar.

Toen ik puber was waren er net zoveel bengeltjes dan engeltjes. Experimenteren met sex was voor velen meer dan normaal. Het is als in elke groep, je hebt vier keer 25% en een kwart is niet met sex bezig, een kwart is nieuwsgierig maar wil nog niet, een kwart is nieuwsgierig en zou best willen, en een kwart is sexueel actief. Het zijn geen percentages die Maurice de Hond aan me heeft doorgegeven, maar mijn eigen gevoelspercentages. Niet dat iemand een proefschrift gaat maken met mijn logje. Stel je voor. Anyway, ik was laat. Later dan de gemiddelde vriendin. Volgens mij hoorde ik zelfs bij de kwart van ‘nieuwsgierig maar wil nog niet’. Het hield mij niet bezig. Jongens wel hoor, ik was altijd verliefd, deed de grootst mogelijke moeite om binnen de aandacht van hem te komen en na één keer zoenen was de spanning weg. Zoiets.

Daar houdt elke vergelijking met puber al op. Een wereld van verschil. Wat kijkt zij anders tegen de zaken dan ik toen. En nu ook trouwens, ik kan het amper bijbenen met m’n verstand en gevoel. Natuurlijk geldt ook binnen ‘haar’ groep de 25% regel en heeft zij ook vriendinnetjes die nog gillend wegrennen bij het idee dat ze verder kunnen gaan dan zoenen. Puber hoort daar niet bij. Waar altijd toegejuicht werd dat ze ondernemend de wereld inkijkt, had dat hier wel anders gemogen. Toch ben ik van de gesprekken en voorlichting. Geen standaard verhalen over de bloemetjes en de bijtjes, maar toegespitst op de persoon. De één is nu eenmaal sneller dan de ander. Maar wat kan een volwassene nu beter uitleggen dan wie dan ook. Nou, wat sex met je doet?! Net als met alcohol doet iedereen net alsof het de bom is en zo snel mogelijk gepraktiseerd moet worden. Maar één keer die grens over en je kunt nooit meer terug. Al loop je nog 80 jaar op deze aarde rond, je kunt nooit meer maagd worden. Nooit! Vind ik nogal wat. En is dat zo erg dan? Want menig volwassene zal het met me eens zijn dat het toch ook een verrijking van je leven kan zijn. En juist daar ligt het gevoelige stukje. Stel dat je er achteraf mee had willen wachten tot mr. of mrs. Right aan kwam hobbelen. Achteraf bleek dat misschien maar een half jaar later. Of de andere kant. Eenmaal geëxperimenteerd was er een hek van de dam en moest er behoorlijk wat jaartjes naar verschillende partners gezocht worden om aan de behoefte te voldoen. Het boekje is daardoor overvol. Had je ook niet kunnen overzien. Of een tegenvallende eerste keer. Je had met een borreltje op het gevoel dat er een engel voor je staat en de volgende dag blijkt met je nuchtere hoofd dat het de grootst mogelijke hufter/bitch is die er rondloopt. Dag eerste keer. Of dat die engel je mee zou nemen naar een hemel, zoals iedereen beweerd en het enige wat je gevoeld hebt is pijn en ongemak, niets was wat het had moeten zijn. Dan kan het zijn dat je er toch nog niet aan toe was. Kortom. Zoveel redenen om er bij stil te staan. Wil ik dit echt?

Ik ben geen moraalridder. Ook niet de aangewezen persoon om uit het vaatje met ervaring te tappen. Toch hebben we hier natuurlijk al onze wegen moeten zoeken in dat stukje opvoeding binnen de puberleeftijd. En ik moet zeggen dat we het gevoel hebben dat er steeds meer respect komt voor het totaalplaatje wat sex heet. Want dat is niet in één uitleg te vangen. Je moet het gevoel hebben dat de puber je echt hoort. weet je wel, echt luistert, en niet ja en amen zegt omdat je een preek houdt. Daar zijn ze bij voorbaat allergisch voor. En dan hebben wij ook nog te maken met het vrouwelijke geslacht, lastig hoor. Iedereen weet welke kant ik op wil. Meisjes en vrouwen mogen niet losbandig zijn. Dat komt je duur te staan. Mannen en jongens krijgen meer vrijheid om zonder ballast een paar jaar hun kleuter achter na te lopen. Leg dat maar eens uit.

Ik denk dat de basis thuis ligt. Respect. Voor mannen en vrouwen. Respect voor sex en je lichaam. Respect voor je pubertijd. Je bent maar één keer puber. Zowel ouder als puber kunnen daar beide iets mee. Als ouder knijp je in die periode zo nu en dan een oogje dicht, als puber doe je in die periode een extra oogje open. een paar jaar afzien en we zijn weer back on track. Maar blijf praten. En stiekem tipje, doe het tijdens de afwas of tijdens een lange autorit. Je hoeft elkaar dan niet aan te kijken. Dat scheelt enorm.

En verder……

Verder weet ik het ook niet. Het is voor iedereen anders en er zullen ouders het totaal niet met me eens zijn. Het blijft een gevoelig onderwerp. En dat is gelukkig heel normaal.

2 thoughts on “Puberaal #5 Sex

  1. Met aandacht je blog gelezen,
    met bewondering over je uiteenzetting,
    met lof over je openheid,
    met een gevoel dat dit een blog is die veel mensen zal aanspreken!…

    Liefsss mams

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × drie =