iphone dec 11 002

We zijn  het niet gewend en we kunnen het ook niet. Kerst vieren. Altijd tijdens de kerst werken heeft een soort Pavloveffect. Genieten komt van heel ver. Het zit heel diep.

Toch deden we een poging. De tweede dag zodat Ro echt helemaal vrij zou zijn en geen dancingavond zou moeten draaien. Het idee was dat iedereen een warm en koud gerechtje zou bereiden en de hele dag zou dan in het teken staan van eten, drinken, spelletjes, eten, drinken en vooral veel eten. En zo geschiede. Het was echt gezellig, en knus ook.

Toch hebben we door een overvolle maag niet alles met evenveel liefde weg kunnen werken. Hoe voller je wordt, hoe lekkerder het gerecht moet zijn om van rauwe bonen een feestmaal te maken. Ik overdrijf. Er was niets vies. Alleen wat minder lekker. Zoals m’n haringbonbons. Nee, het was het net niet. Mijn bouillabaisse daarin tegen was goddelijk.

Mams kan zich niet van het idee ontdoen dat ze niet alleen verantwoordelijk hoeft te zijn voor het vullen van onze maagjes. Ze wil al onze lievelingskostjes maken en niet ieniemienie porties, daar houdt ze niet van. Ook begint mams altijd met koken op de plek van bestemming, een grote tas van de AH wordt binnen handbereik gezet en daar gaat ze, gevulde puntpaprika’s, gevulde aardappelen, gevulde eieren. Heerlijk! Alleen…..veel…..we weten niet beter, ze kookt heerlijk! Schoonpapa geniet en heeft een mooie schaal meegebracht met z’n beroemde kruidenboter en kikkerbilletjes. Verder had ook hij de lege gaten op de schaal goed opgevuld met miniloempiaatjes, gambaspiesjes en sateetjes.

Zoals jullie kunnen zien was de hoeveelheid van Schoonpapa en mijn mama al voldoende geweest. Daar hadden we de overheerlijke paddestoelen, afgeblust in room en wijn niet voor nodig die zus had gemaakt, of de tomaat met mozzarella, bassilicum en balsamicoazijn. Nee, eigenlijk niet, maar toch. Durf niet te zeggen dat puber ook een duit in het zakje had gedaan met haar fusionrolletjes en yaketori. Ik wordt alweer vol als ik eraan denk. Maar alles was heerlijk. Ik zou het zo weer overdoen.

De hele dag daagden we elkaar uit met Yatzee, Cluedo en Koehandel. En paps en schoonpapa keken de ene na de andere kerstfilm op de tv. Knus met een whiskytje in de hand.

Ach, je had het moeten zien. Het was fijn.

2 thoughts on “Eten, drinken, spelletje en eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 − vijf =