Door onze statistieken kwam ik erachter dat er veel kijkers op de site komen voor info over bepaalde
onderwerpen van Italie. Daarom hier een aantal feiten op een rij.

Overtocht Piombino/Elba

Wanneer je Piombino binnenrijdt wordt duidelijk aangegeven hoe je naar Elba “rijdt”. Je volgt de borden van de haven, met bestemming Elba. Aangekomen bij de haven zie je een groot gebouw met daarop een logo van “MOBYlines”, de rederij. In dat gebouw kun je de tickets voor de overtocht kopen en nog een eventuele snack. Bij de ticketbalie vertellen ze je welke “gate” je moet hebben. Je rijdt dan naar het opgegeven cijfer wat groot naast een oprit van de veerboot wordt aangegeven. De rest gaat vanzelf.

Jan.2008:Kosten Piombino/Elba, 2 personen, met camper heenreis: 59,00 euro (incl.belasting e.d.)

Jan.2008:Kosten Elba/Piombino, 2 personen, met camper: 59,00 euro (incl.belasting e.d.)

Het is wat ons betreft dus niet goedkoop. De bootreis duurt een uur en zoals wij hebben begrepen gaat hij zeker om het uur. Het is in vergelijking met de veerboot naar Texel een kleinere boot en omdat je op open zee vaart heb je meer last van deining. Op Elba aangekomen ben je in de haven van Portoferraio. Op Elba is het aan te raden de villa van Napoleon, in Villa San Martino een bezoekje te brengen. De entree bedraagt 3 euro. Ook loopt er een hele mooie kustroute die makkelijk te volgen is door de zee aan je rechterhand te houden. Meer info bij Dag 15 in ons reisverslag.

EXTRA INFO van een andere bron: Om op Elba te komen neemt u de boot vanaf Piombino Marittima, waar 2 rederijen (Toremar en Moby Lines) over comfortabele veerboten beschikken die vele malen per dag op en neer varen. In een uur tijd worden de ca. 10 km. afgelegd, die het eiland van het vasteland scheiden; aankomst is mogelijk in de havens van Portoferraio (de belangrijkste), Porto Azzurro en Rio Marina. Als alternatief, maar dan alleen voor passagiersvervoer, is er ook een snelle verbinding met een vleugelboot, die in slechts 35 minuten in Portoferraio aankomt.

Verkeer in Italie

Napels, de Almafikust en Pompei zijn plaatsen die je met de camper, en ook met auto, liever mijdt. De jonge Italiaan zit voornamelijk op scooter en is koning in het verkeer. De almafikust heeft een schitterend weggetje langs de hele kust lopen, maar helaas is dit ook de reguliere weg voor bewoners van aanliggende plaatsen. Wanneer je in de verte een toeter hoort kun je er zeker van zijn dat er een lijnbus de hoek om komt scheuren. De Italiaan snapt daarin tegen het rijgedrag van de Nederlander ook niet en doet niets anders dan gebaren maken. Binnen een paar dagen neem je het gedrag over om in elk geval ergens te komen. Gewoon netjes op je beurt wachten bij een oversteek heeft als gevolg, getoeter achter je en je wordt ook werkelijk door niemand er tussen gelaten. Je zelf er tussen drukken is de enige optie. Jammer daarvan is weer dat je schade aan je vervoermiddel op kan lopen door het rijgedrag van de Italiaan en dat geeft de nodige stress. Aanrijdingen of spiegels eraf rijden is heel normaal en wordt zonder tussenkomst van de politie afgehandeld. Sterker nog, het wordt in de meeste gevallen niet afgehandeld, ze rijden gewoon door. Denk er dus over na wat je gaat doen, makkelijker is een bus of taxi te nemen naar een stad of bezienswaardigheid. Een buskaartje is goed betaalbaar.

EXTRA INFO van een andere bron:

Verkeersadvies voor Italië-gangers

Zebrapaden
Een zebrapad op je rijbaan geeft aan dat er daar ter plaatse vaak voetgangers op de rijbaan staan. Als je een zebrapad nadert toeter je daarom een aantal keer om de voetgangers te waarschuwen dat je er aankomt. Je wilt toch immers geen ongelukken veroorzaken.

Stoplichten
Stoplichten in Italië hebben drie kleuren. Groen betekent dat je mag doorrijden, oranje betekent dat je mag doorrijden en rood betekent dat je mag doorrijden als de auto voor je ook doorreed. Als de auto voor je stopt dan stop jij ook. Als het dan groen wordt toeter je een keer voordat je optrekt. In het begin dachten we dat de stoplichten dat toeter-geluid maakten als ze groen werden; wij stonden namelijk verdacht vaak als eerste voor een rood stoplicht stil en altijd als het licht groen werd hoorden we een toeter… Als het groen is en je staat vooraan moet je zelf overigens ook wel toeteren omdat de rijbaan nooit vrij is door al die andere auto’s die geheel terecht door rood rijden.

Knipperlichten
Je gebruikt in Italië alleen je linker knipperlicht en wel op twee momenten:
– als je een rotonde nadert zet je altijd je linker knipperlicht aan totdat je er weer vanaf rijdt (ongeacht welke kant dat op is);
– op de snelweg zet je je linker knipperlicht aan als je rijdend op de meest linkse rijstrook iemand voor je ziet rijden.

Snelheidsbeperkingen
De maximum snelheid wordt grotendeels bepaald door de maximum snelheid van je auto. Er zijn een paar momenten waarop je hier van afwijkt en dat is in de bebouwde kom of bij wegwerkzaamheden. De borden die gebruikt worden om op die plaatsen de maximale snelheid aan te geven kloppen alleen niet; proefondervindelijk zijn we er achter gekomen dat er waarschijnlijk onlangs een soort Euro-snelheidsconversie is geweest die nog op de borden moet worden doorgevoerd. Staat er ergens een bord 50 dan laat je je snelheid zakken tot 110, 60 betekent 132, 80 lees je als 176 enzovoort. Als je je hier aan houdt zit je niemand in de weg.

TOL

Naast de hoofdwegen van Italie heb je mooie N-wegen die lekker doorrijden en je de tol besparen die je veel betaald in Italie. Een flinke doortocht op de hoofdweg kost je gauw 50 euro. Wanneer je op doorreis gaat kun je beter in Nederland een globaal opgezette route maken en die invoeren op je navigatiesysteem. Dit scheelt een hoop geld. Wij hebben zelf een “Garmin”, meer info daarover onder het kopje “Garmin” op de hoofdpagina van de blog. In de Garmin kun je complete routes invoeren (MapSource). Ook TomTom werkt met het systeem “OnRoute”, wat je apart kunt aanschaffen en op je navigatie en PC kan downloaden. Wel van te voren informeren of je systeem er geschikt voor is. Eenmaal aan het routes maken, heb je er een hobby bij.

VakantieTip!

Op de hiel van Italie zit een bobbeltje, dit is het schiereiland “Gargano”. Het is idylisch door de mooie kustlijnen, de azuurblauwe zee en de “Grotte del Mare”. Dit zijn door het water uitgesleten rotsen, die je een uitzicht als een ansichtkaart voorschotelen. Hier rij je in alle rust drie dagen langs de kustlijn met schitterende overnachtingsplekken en gezellige dorpjes(bijv.Manfredonia). Een aantal foto’s hiervan zijn te vinden rond dag 8 in het fotoalbum “Italie 2008”, op de site.

Veel plezier in Italie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 + 3 =